Регистрация и счетоводство на онлайн магазин, ecommerce

Home Счетоводни Услуги Регистрация и счетоводство на онлайн магазин

Регистрация и счетоводство на електронен онлайн магазин, ecommerce

През последните години онлайн търговията набра изключителна скорост както в Западните страни, така и у нас. В днешно време всеки един от нас е правил поне веднъж поръчка на стока от онлайн магазин. Хората, които искат да развиват онлайн бизнес обаче трябва да са запознати с особеностите и начините по отношение на регистрация и данъчно третиране.

количка със стоки върху лаптоп

Какво е онлайн търговия (e-commerce)?

Онлайн търговията (e-commerce) представлява покупко-продажба на стоки или услуги чрез електронни магазини, социални мрежи Facebook или Instagram, онлайн платформи като aliexpress, ebay, Amazon, както и различни платформи за обяви. При онлайн търговията не е необходимо отварянето на физически магазин. Стоките и услугите могат да се предлагат само онлайн в съответните сайтове. За купувачите е изключително лесно, тъй като с няколко клика получават желаната стока или услуга.

Как мога да си открия електронен онлайн магазин?

За да развивате Вашия онлайн бизнес е необходимо да регистрирате фирма в Търговския регистър. За регистрацията е необходимо изготвянето на документи. За повече информация може да посетите раздел регистрация на фирма. Екипът на счетоводна къща MLaccount би могъл да Ви съдейства в регистрацията на фирма.

Как електронните/онлайн магазини се регистрират в НАП?

Регистрацията на електронен магазин/ecommerce се осъществява чрез подаване на информация само по електронен път с квалифициран електронен подпис към НАП. Ако сте избрали да осъществявате дейност чрез електронна търговия(екомерс), трябва да знаете че регистрацията се прави непосредствено преди да бъде извършена първата продажба. Може да се свържете с нас и ние ще подадем необходимата документация.

На задължителна регистрация подлежите, ако електронния Ви магазин използва някои от следните начини на плащане:

 

 • Плащане с дебитни и кредитни карти;
 • Наложен платеж – когато не е чрез лицензиран пощенски оператор;
 • Плащане с чек;
 • Плащания, за които е необходимо издаване на касов бон.

За да не попадате в обекта на регистрация в НАП, плащанията във вашия електронен магазин трябва да се извършван по един от следните начини:

 • Плащане по банков път;
 • Директен банков превод;
 • Наложен платеж – когато е чрез лицензиран пощенски оператор.

Каква информация се подава в НАП?

Когато притежавате електронен магазин, информацията която НАП ще изисква от Вас е следната:

 

 • наименованието на Вашия електронен магазин;
 • наименованието на домейна на Вашия електронен магазин(екомерс);
 • данни за контакт на собственика на домейна на електронния магазин;
 • дата на стартиране на електронния магазин(екомерс);
 • данни за връзка с лицето, което извършва продажби от електронния магазин(екомерс);
 • подробна номенклатура на предлаганите от Вас стоки;
 • информация относно къде се хоства електронния магазин, хостинг компанията и вида на използваната хостинг услуга.

Ако решите да прекратите дейността на вашия електронен магазин отново трябва да информирате НАП. В 7 дневен срок сте длъжни да подадете информация към НАП за настъпилото събитие. То ще се отрази в публичния списък, подържан от НАП. 

Счетоводна къща MLaccount Ви предлага на вашето внимание безплатна регистрация на фирма при сключване на едногодишен договор. Предложението е една прекрасна възможност за всички нови фирми. Ние можем да Ви помогнем от запазването на името на вашата фирма до оформянето на всички документи и регистрация на фирма.
Регистрация на фирма е важна стъпка и правилният избор е много важен от него зависи и бъдещите Ви разходи за фирмата.

Счетоводна фирма MLaccount може да се погрижи за всяка стъпка!

търся счетоводна къща софия

Искате ли да имате онлайн счетоводство/счетоводно обслужване?

Целта на счетоводна къща MLaccount е да Ви предложи адекватна консултация във връзка с данъчното законодателство. Ние ще се погрижим да дадем решения за вашия бизнес, така че да ви спестим време и пари.

 

Разкажете ни повече за Вашия бизнес като направите запитване на тел. 088 631 5224 или на емайл info@mlaccount.com.

 

Счетоводни Услуги - Счетоводно обслужване MLaccount клон София

icon

Счетоводно обслужване и финансови отчети

Един от най-честите проблеми, с които се сблъсква бизнесът в днешно време, е точната и навременна подготовка на ДДС декларациите и управленските отчети. Избирайки Счетоводна кантора MLaccount София, сроковете вече няма да са Ваша грижа.

icon

Администриране на възнагражденията/ТРЗ

Една от най-важните части на всеки бизнес е човешкия ресурс. А всеки човек се чувства мотивиран, когато знае, че трудът му ще бъде възнаграден. Именно за това администрирането на възнагражденията или така нареченото ТРЗ е основна част от услугите, които предоставяме на всеки наш клиент.

icon

Данъчни услуги

Данъчното законодателство е едно от най-често променяните в България и независимо от типа на вашия бизнес, или размера и корпоративната сложност на компания Ви, данъчните ефекти имат значително влияние върху всяка финансова стъпка или бизнес решение, което правите.

icon

Регистрация на фирма и консултации

Счетоводна кантора MLaccount може да Ви съдейства за стартирането на Вашето ново бизнес начинание. Ще се погрижим за първоначалната регистрация на фирма, за всички счетоводни и данъчни аспекти, които Ви очакват по пътя към Вашия успех и ще сме до Вас през цялото време. Няма да се лутате по пътя на формуляри, образци, закони и изисквания. През годините имаме стотици регистрации на фирми. Просто ни кажете какво искате и ние ще го направим вместо Вас!

Счетоводни Статии

blank image
 • By: Мария Петрова
 • On: октомври 8, 2021

Регистрация на Акционерно дружество

Съдържание Какво представлява Акционерното дружество?С какъв капитал може да се регистрира Акционерно дружество?Какви документи са необходими при регистрация в Търговския...

blank image
 • By: Мария Петрова
 • On: септември 25, 2021

Прехвърляне и продажба на фирма

Съдържание Какви са причините за прехвърляне на фирма?Какви са стъпките при прехвърляне на фирма? Кои институции се уведомяват при прехвърляне на...